Vila Lesena - že samo ime pove, da se v tem objektu Les piše z veliko začetnico. Les in njegovi derivati so se uporabil tako za celoten ovoj, konstrukcijo, izolacijo, dekoracijo, obloge, pohištvo in ne nazadnje kot primarni vir energije za proizvodnjo toplotne in električne energije, zato hiša zagotavlja odlične bioklimatske* bivalne pogoje in zdravo okolje.

Predno smo začeli snovati Vilo smo v roke simbolično vzeli kompas, ki nam je kazal pravo pot med štirimi naravnimi smermi, ki so nam simbolizirale štiri podrčja, keterim smo dali posebno težo. N je predstavljal Naravo, E Ekonomijo v smislu vzdrževalnih in obratovalnih stroškov, S za Sonaravno bivanje in W za dobrobit (Wellbeing) vse žive narave.

Vila je idealno uravnotežena med tradicionalnim, avtohtonim, gradbenim materialom - lesom in naprednimi novimi materiali, ki naredijo Vilo kot visokotehnološki izdelek z vso najsodobnejšo tehnologijo. Že manjši sprehod po Vili, ti da občutek, kot da si znotraj velikega, neslišnega stroja.

Lepoto ponavadi najdemo v pristnih materialih in teh je v Vili vse povsod, kamor se zazreš. Pristnost se čuti na vsakem koraku, saj je hiša narejena z veliko mero entuziazma in lastne kreativnosti.

Vila je že zaradi uporabe lesa kot glavnega gradbenega materiala bolj privlačna in inovativna. Les že zaradi svoje strukture, vonja in mikroklime ustavrja prijetno in toplo vzdušje.

Vilo smo poskušali narediti po optimiziranem gradbenem procesu, kar pomeni, da so bili osnovni gradniki sten prefabricirani in v nekaj dneh na lokaciji tudi postavljeni.

Vila stoji v zelenem predelu vzhodnega dela prestolnice. Parcela je ravna in tako s svojimi 4.800 m2 daje Vili resnično dovolj prostora, da se lahko v celoti spoji z okolico. Celotni južni del parcele meji na potok Besnico, severni del pa se zliva z vznožjem hriba, ki omogoča Vili, da je deloma vkopana in tako zavarovana pred mrzlim, severnim vetrom, ki bi jo lahko ohlajal.

​*Zakaj bioklimatska: Ker koncept Vile omogoča stanovalcem čim bolj nemoten stik z zunanjim okoljem v smislu dojemanja zunanje okolice v smislu dnevne svetlobe (velika površina ovoja hiše je zastekljena), prehoda določenega zvoka, vonja, svežega zraka,... (zaradi določene netesnosti, ki nastane pri masivni leseni gradnji). Mi se zavedamo, da so ti dražlaji iz bližne okolice nujni za dobro počutje človeka in da ima dobro počutje, ugodje in zdravo okolje prednost pred izgubljeno relativno majhno količino energijo, pa še ta je iz obnovljivih virov. Zaradi tega smo se zavestno odpovedali konceptu pasivne hiše, ker preprosto povedano ne želimo živeti v "neprodušni vesoljski kapsuli oz. inkubatorju" v katerega se spomočjo naprav ustvarjajo pogoji za življenje.

Bioklimatska hiša se sproti prilagaja tako zunanjim razmeram, kot tudi notranjim potrebam in zahtevam in to v realnem času. Vse to pa je tudi najtežje doseči, saj mora hiša čim bolj slediti temperaturni dinamiki, relativni vlagi, sončni in toplotni radiaciji,... Vplivi zunanje okolice nam niso tuji ali sovražni, z njimi živimo in jih želimo tudi občutiti, loči nas le določena in ne pretirana stopnja zaščite.

BESEDE ARHITEKTA: