Najpomembnejša je t.i. mehanska zaščita lesa in ta je povsod zagotovljena bodisi v obliki nadsterškov, odkapne pločevine ali senčenja južne fasade z zelenjem.

Zaščita lesa je dodana vrednost lesu, bodisi zaradi njegove podaljšane življenjske dobe ali pa zaradi plementijšega videza.

Vila je skoraj v celoti obdana z masivnimi, profili iz visokogorskega macesna. Sprva smo pustili macesnu, da je v treh letih dosegel željeno sivo patino, potem pa se je les nežno pokrtačil in s tem smo mu odstranili še prah in ostale nečistoče ter tako dobili želeno patino. Nato smo macesen še prepojili s biocidnim in fungicidnim sredstvom. Ko se je to sredstvo posušilo, smo ga v les zafiksirali z voskom na vodni osnovi, ki se s termično obdelavo dobesedno zavečno vtopi v les.

Za fasado garažnega dela smo vgradili neobdelan hrast iz sosednjega gozda, ki se je izkazal kot zelo primeren za ta namen in ne potrebuje dodatne kemijske zaščite.

Sami premazi trdih vrst lesov ponavadi drastično povečajo potrebno po pogostejšem vzdrževanju v smislu obnavljanja premazov.

Siva patina je naravna zaščita lesa v smislu odboja UV žarkov, vili pa omogoča, da je še barvno spojena z okolico.

Notranjost Vile je narejena iz smrekovine, ki je v celoti premazana z vodno lazuro, ki bo preprečevala rumenenje lesa, upijanje nečistoč in blažila prekomerno absorbcijo zračne vlage.