Že od snovanja Vile se zavedamo, da kar bomo vzeli naravi, v smislu krčenja zelenih površin, ji je potrebno to nekako vrniti, še posebej, če govorimo o trjanostno vzdržni gradnji.

Najlažje je to storiti z ozelenitvijo strehe, zato se Vila ponaša tudi z ekstenzivno ozelenitvijo, ki tam gori tvori pravi novi biotop, saj gor domujejo čebele in drugi insekti ter ptice.

Streha je bogato ozelenjena z najrazličnejšimi trajnicami, dišavnicami, okrasnimi travami sedumi in medosnosnimi rastlinami, ki rastejo iz 10 - 15 cm debelega substrata. Nekatere rastline dosežejo višino tudi do 50 cm, kar daje hiši edinstveno silhueto.

Ozelenjena streha nas odlično varuje pred žgočim poletnim soncem, pozimi pa zmanjšuje toplotne izgube skozi streho, ki predstavlja največjo površino za toplotne izgube.

Glede na dejstvo, da ozelenjena streha predstavlja tudi odlično zaščito za samo kritino (vododtesno membrano), predvsem pred uničujočimi UV žarki, si lahko nadejamo tudi do 3x daljšo življensko dobo kritine. Zavedati se je treba dejstva, da je ravna streha tudi do 3x bolj izpostavljena sončnemu obsevanju kot poševna streha, zato ji z ozelenitvijo močno oblažimo to degradacijo.

Izračuni kažejo, da energetski prihranek in podaljšana življenska doba kritine investitorju prinašajo 3% donos na investicijo v ozelenitev sterhe, torej lahko mirno govorimo o strehi z dodano vrednostjo!