Že od snovanja vile se zavedamo, da kar bomo vzeli naravi, v smislu krčenja zelenih površin ji je potrebno to nekako vrniti, še posebej, če govorimo o trjanostno vzdržni gradnji.

Najlažje je to storiti z ozelenitvijo strehe, zato se Vila ponaša tudi z zeleno streho, ki tam gori tvori pravi novi biotop, saj gor domujejo čebele in drugi insekti ter ptice.

Streha je bogato ozelenjena z najrazličnejšimi trajnicami, sedumi in medosnosnimi rastlinami, ki rastejo iz 15 cm debelega substrata. Ker nekatere rastline dosežejo višino tudi do 50 cm, dajo hiši edinstveno silhueto.

Ozelenjena streha nas odlično varuje pred žgočim poletnim soncem, pozimi pa zmanjšuje toplotne izgube skozi streho, ki predstavlja največjo površino za toplotne izgube.

Glede na dejstvo, da ozelenjena streha predstavlja tudi odlično zaščito za samo kritino (vododtesno membrano), predvsem pred uničujočimi UV žarki, si lahko obetamo tudi do 3x daljšo življensko dobo kritine.

Izračuni kažejo, da energetski prihranek in podaljšana življenska doba kritine investitorju prinašajo 3% donos na investicijo v ozelenitve sterhe!

Vse pravice pridržane Matevž Čokl s.p.

  • Black Facebook Icon

GSM: 041 402 910